Hjælp – der kommer et festband på besøg

Du har booket musik til din fest og får snart besøg af et festband. Eller du påtænker at booke musik til din næste fest. Men hvordan forholder du dig egentligt til at få besøg af et hold musikere. Læs med her og bliv klogere.

Du skal holde fest og tænker om der mon er plads til et liveband

Du har længe planlagt din fest og er nået til underholdningen. Inden du kan sætte gang i dansegulvet skal du læse med her. Du bliver inden længe klogere på hvad du kan gøre når der kommer et liveband på besøg.

Du kan gribe situationen an på to måder:

 1. Book bandet og nyd din aften – tænk ikke længere
 2. Book bandet og sæt dig ind i hvad du kan gøre når du får besøg af et liveband

Vælger du løsning 1 er der ikke noget galt i det. De fleste bands er vant til at møde til festen, skabe den gode stemning og så tage hjem igen. Det er der ikke noget galt i. Du har fået hvad du betalte for og i var forhåbentligt godt tilfredse.

Hvis du vælger at bruge lidt kræfter

Vil du have den absolutte bedste oplevelse omkring et festband skal du bruge lidt kræfter på det. Ligesom du har været omhyggelig med hvem du inviterer til festen og hvilken slags mad i skal spise.

Når du har fundet det rigtige band, forhåbentlig via ditfestband.dk så kontakt dem og beskriv din fest så godt som muligt. Fortæl hvad du kan lide af musik. Er der en bestemt kunstner eller et bestemt årti du er vild med så fortæl det. Det rette festband vil gøre alt for at i får en god aften.

Du har nu snakket med bandet og du har en god fornemmelse. Nu kommer det praktiske. Hvad koster bandet (læs min artikel her omkring hvorfor et liveband koster det som det koster) Hvad tid skal de spille og hvor længe skal de spille. Her er en liste med de typiske spørgsmål du typisk kunne have:

 1. Pris på live musikken:Pris er meget forskelligt alt efter hvem og hvad i vælger. Bandet skal lønne sine medlemmer. Det er mennesker som er på arbejde. De arbejder efter en minumumsløn. Lige som alle andre i Danmark. Læs min artikel omkring hvorfor et liveband koster det de koster.
 2. Hvor lang tid skal live bandet spille: Et festband spiller typisk 3 timer inkl. en pause. Det vil sige enten 3 x 45 minutter eller 2 x 60 minutter. Det er det som man kan forvente hvis man booker et standard partyband.
 3. Hvad tid stiller de deres udstyr op: Her bruges ofte 2 modeller. Enten stiller bandet om inden festen og gæsterne kommer. Alternativt stiller de op ca. 1-2 timer før de skal spille. Det er op til kunden og festbandet at aftale dette. Hvis man beder live musikken om at stille op om eftermiddagen (flere timer før de skal spille) betaler man ofte ekstra for dette. Det er folk som skal på arbejde. Der er kun en til at betale lønnen og det er dig, kunden.
 4. Larmer det: Et festband larmer. Det er livemusik og det er højt. Et godt festband spiller ikke så højt at i ikke kan holde ud at høre på deres musik. Det gode band vil gerne have i har jeres livs bedste aften. Derfor aftaler bandet med kunden at det er OK at sige hvis noget er for højt eller lavt. Husk på at festbandet er kun interesseret i at give jer den bedste oplevelse som muligt.
 5. Kan i spille den her sang: Nogle bands tager i mod ønsker andre ikke. Det er helt OK at ønske en sang. Vær dog beredt på at live musikken sige nej. Hvilket også er helt OK. Husk på at de ikke vil spille musik som de ikke er trygge ved. Det vil sige at siger de nej har det ofte en god grund. måske har de aldrig spillet nummeret før.
 6. Min onkel spiller trommer må han prøve: Det skal bandet selv bestemme. De fleste bands siger Ja tak det må han gerne. Det gælder om at samle festen. Jo mere man kan indrage gæsterne jo større samling er der om bandet. Husk nu at respektere musikernes udstyr. Det er dyrt grej og ofte stærkt personligt.
 7. Hvordan med betaling: Hav en klar aftale omkring hvordan i afregner. De fleste bands afregner så de har pengene pr. konto nogle dage før optræden. Andre kontant på aftenen straks efter optræden. Regn ikke med at kunne betale flere dage efter. Det er ikke udbredt. Mange bands har udgifter til rejse (især hvis det er tværs over landet) samt de skal tænke på logistik og lønninger. man står som band hurtigt med håret i postkassen hvis der er problemer med pengene. Derfor: Lav en klar aftale. Det er vigtigt at du som kunde også føler dig sikker på at bandet møder op. Du skal derfor ikke være bange for at gå festbandet på klingen omkring stabilitet, mødesikkerhed og så videre. Spørg dem!
 8. Kan man købe et ekstra sæt: De fleste livebands sælger gerne et ekstra sæt. Det koster selvfølgelig ekstra. Sørg for inden at i har aftalt hvad ekstra musik koster og hvor længe et ekstra sæt er.
 9. Spiller i under maden, kender i en DJ? Spørg gerne bandet om dinnermusik og om de kender nogle gode DJ’s. Ofte er det bedst at have så lidt musikere rendende på sådan en aften. Kan livebandet derfor varetage flere roller er det absolut en fordel for jer. Spørg gerne bandet hvad de kan hjælpe med. Lad dem være jeres indgang til underholdningen.
 10. Er det OK at sige at bandet ikke må spille musik af Medina? Absolut JA. Det har intet med Medina at gøre. Kan du ikke med en bestemt kunstner eller sang skal det ikke afholde dig fra at booke et liveband. Det er helt Ok at spørge om de kan lade “Metallica” eller Rod Steward” ligge derhjemme.

Backstage og den famøse “rider”

Nu har du fundet det perfekte band. De fleste etablerede partybands har ofte nogle krav. Det er få krav som: et lokale til omklædning samt lidt vådt og tørt. Det skal du som kunde selvfølgelig imødekomme. Glem alt om skålen med kun blå M&M’s – det vil du med stor sandsynlighed ikke blive udsat for.

Find et egnet lokale til bandet. Sørg for lidt koldt at drikke samt lidt lettere snacks, chips og så videre. Har i middag til festen er det god stil at høre om festbandet ønsker mad.

Get in .. hvad betyder det?

Get in når bandet ankommer. Det er den tid i har aftalt de skal komme og stille deres udstyr op. Her er den en rigtig god ide at du har sørger for at indgangsveje er farbare. At der er plads der hvor bandet skal stå og at der er strøm i nærheden.

Vær så informativ så muligt og gør det nemt. Skal i være på 1 sal og der kun er trapper så sig det når i booker bandet. Det er surt at slæbe tungt gear op ad trapper. Du har her chancen for at informere bandet omkring adgangsforhold. Det kan for mange have betydning omkring hvilken type udstyr de skal have med til din fest. Et erfarent festband vil selfølgelig spørge om dette inden de ankommer.

Læn dig tilbage og nyd musikken

Du har nu gjort rigtigt meget for at det skal blive en god aften. Dine gæster er forhåbentligt vil med dans og glæder sig til at mærke “det der liveband” Husk at jeres positive energi smitter af på bandet. Så tag dine gæster i hånden og sørg for at dansegulvet er levende. Det giver så meget mere til festen. Livebandet mærker lige med det samme jeres energi og giver den dobbelte effekt tilbage.

Rigtig god fest….

Følg ditfestband.dk på følgende medier: