Hvad koster et live band

Et godt live band har sin pris. men hvorfor er det at et band koster det som et live band koster. Læs videre her for at blive klogere på hvilke udgifter et fest band typisk har.

Det åbenlyse

De åbenlyse udgifter er løn til band medlemmerne. Booker du et professionelt band vil de ofte sige at de tager udgangspunkt i tarifferne fra DMF (Dansk Musiker Forening) Det er helt OK at de gør det. Det er satser som er sat som en minimumsløn for en optræden. Her er satsen på nuværende tidspunkt (2019-2020):

  • 1.859 kr. (2.091,33 inkl. feriepenge) pr. musiker og spilletid inden for en 4 timers periode. (max 2 x 60 minutter eller 3 x 45 minutter)

Det vil sige at udgiften til 1 stk . musiker er alene rundt regnet 2.000 kr.

Det ikke alle ved

Ud over løn til musikere er der også selve produktionen og afvikling af koncerten. De fleste live bands har selv udstyr med PA og lys, diverse kabler, instrumenter, bag-gear med mere. Disse forhold har intet med selve aflønningen at gøre. De kan derfor som udgangspunkt ikke regnes med i prisen pr. musiker.

Det er derfor op til hvert enkelt live band hvad de mener produktionsomkostninger skal koste. Der går hurtigt meget tid med at slæbe gear samt få teknikken til at spille.

Det der slet ikke er åbenlyst

De udgifter der er på daglig basis. Det vil sige udgifter til:

  • øvelokale
  • vedligehold af udstyr
  • forberedelsestid
  • køb og reparation af udstyr

Disse udgifter snakkes der sjældent om. Det skal sammenlignes hvis du booker en VVS mand. Du skal betale for transport tid, materialer, husleje med mere. Det er alt sammen en del af deres forretningsmodel. Det samme gør sig gældende hvis du booker et professionelt fest band.

Hvad er rimeligt at tage betaling for?

Det hele – kort sagt. De fleste professionelle musikkere har musikken som deres erhverv. Er man semi professionel og har har andet erhverv ved siden af musikken er udgifterne stadigvæk de samme. Forstil dig et fest band der spiller 40-50 jobs om året. Det slider på udstyret.

Hvad skal det så koste med et live band

Lad os se på hvad du så skal betale for at booke et live band til din næste fest.

Udgangspunktet er at du booker et 5 mands party band i 2 x 60 minutter og at bandet ikke skal krydse broer eller har væsentlige udgifter til transport:

  • udgifter til musiker løn (minimumstakst): 10.000 kr.
  • transport 300 kr
  • Produktion, lydanlæg, op og nedtagning af gear 5.000 kr.

Det giver en total på 15.300 kr.

Som udgangspunkt kan der forhandles om hvad produktionen koster. Lønnen forhandles der ikke om. Ville du selv arbejde for under mindstelønnen?

Derfor skal du regne med at et seriøst fest band som udgangspunkt skal aflønnes i omegnen af 15.000 kr.

Hvad med de bands der koster det halve

Hvis du får priser på bands på under 10.000 kr. er det ikke musikere der skæver til tarifferne. Det svarer til at tilbyde sin arbejdskraft underbetalt.

Problemet med musik er, at alle kan kalde sig professionelle. Lige som det ikke er alle der ernærer sig ved musik. Derfor er prisen ikke en væsentligt faktor for dem. Du kan også risikere det modsatte. At du får hvad du betaler for. Vil du sætte festen over spil og invitere tilfældige musikere ind fordi de var billige?

Rådet herfra er at du kun booker et fest band som du kan se eller høre noget materiale på. Det vil sige at de har lyd demoer og video i anstændig kvalitet og gerne i live versioner.

Er du vild med et særligt fest band men er usikker på om de er det rigtige band for jer. Spørg bandet om i må besøge dem i øvelokalet til en smagsprøve på deres kunnen. Booker i et band der kommer fra den anden ende af landet? Det er der ikke noget i vejen med. Her skal i som minimum sørge for at få en god snak over telefonen. Spørg gerne ind til erfaringer med den musik i kan lide. Spørg gerne ind til bandet, hvem de er, hvor længe de har spillet og så videre.

Spørg gerne om live video / lyd

Når i booker et band skal i være sikker på de fungerer live. Spørg gerne dit kommede festband om de har en live optagelse, gerne video i må se. De fleste gode live bands har i forvejen dette materiale.

Nogle bands foretrækker at lave studie optagelser af deres performance. Det er der ikke noget galt i. Du skal blot være opmærksom på at de er et poleret produkt. Det er lavet til at fremstille bandet fra deres bedste side. Hvorfor skulle man fortænke dem i det? Det skal man heller ikke. Det er helt OK at have professionelle optagelser. Rådet herfra er at høre om de har nogle optagelse fra en live koncert i kan se eller høre. Det er din sikkerhed for, at det band i booker også kan levere varen.

Bestil dit festband nu

Du er måske blevet lidt klogere på udgifterne et band måtte have. Udgifterne er variable og er det et særligt travlt og benyttet fest band er prisen ofte højere. Sådan er det med kvalitet. Man får hva man betaler for.

Hvis du er klar til at booke musik til din næste fest så klik her

En mening om “Hvad koster et live band

Lukket for kommentarer.